De sleutel tot minder verzuim?
Een sterke veiligheidscultuur
Een onverwachte ontdekking
Tijdens een (routine) PAGO onderzoek in een verffabriek vielen er afwijkende bloedwaarden op bij een medewerker. Er was duidelijk iets niet in orde, maar waarom? Samen met de werknemer werd gezocht naar de oorzaak, en na een kort gesprek lag daar opeens een antwoord. Toen vertelde de werknemer dat hij niet altijd handschoenen droeg. “Wat bleek,” legt Elbert uit, “door het ontbreken van handschoenen kwamen oplosmiddelen via de huid in het bloed terecht. Die stoffen zijn gevaarlijk en kunnen serieuze gezondheidsklachten veroorzaken.”
De kracht van preventie
Dit verhaal uit de verffabriek laat zien hoe belangrijk het is om risico’s niet alleen te herkennen. Niet iedereen werkt natuurlijk in een fabriek, maar dat maakt goed omgaan met veiligheid niet minder belangrijk! “Goede preventie begint bij een risico-inventarisatie (RI&E),” licht Elbert toe. “Daarbij worden niet alleen chemische stoffen in kaart gebracht, maar alle risico’s die tot potentiële gezondheidsklachten kunnen leiden: zoals langdurig staan, werken in de zon of omgaan met moeilijke klanten.” Helaas houdt het daar bij veel werkgevers op. Het verplichte nummer is afgedraaid, de vereiste maatregelen worden genomen, en het rapport verdwijnt in een map. “Zonde,” vindt Elbert. “Goede verzuimpreventie kan echt een groot verschil maken.”
Veiligheid begint bij cultuur
“Cultuur is lastig te veranderen.” Het is een reactie die Janssen vaak hoort als het gaat om veiligheidsmaatregelen. Toch blijft de boodschap hetzelfde: voorkomen is beter dan genezen. “We willen niet wachten tot iemand ziek wordt. Ons doel is om die cultuur te veranderen,” zegt hij. Hoe dan? “In een ideale situatie wordt veilig werken in het hele bedrijf gestimuleerd. Een leidinggevende kan zien of veiligheidsmaatregelen worden nageleefd, maar collega’s hebben hier ook een rol in,” legt Janssen uit. “Spreek elkaar aan als je ziet dat iemand de maatregelen niet volgt. Het is niet alleen een kwestie van regels, maar een manier elkaar veilig en gezond te houden.”
Samen werken aan veiligheid
“Een veilige werkcultuur betekent dat mensen zich comfortabel voelen om risico’s te melden,” vertelt Elbert. Als een medewerker zich niet serieus genomen voelt of denkt dat het toch maar ‘voor even’ is, blijft een probleem vaak onbenoemd. Dat is gevaarlijk, want verzuim kan je uiteindelijk duur komen te staan – in geld én gezondheid. Daarom benadrukt Janssen het belang van draagvlak: “Een RI&E kan alleen effectief zijn als iedereen erachter staat. Van de directie tot de medewerkers op de werkvloer.”
Preventie staat voorop
Bij ArboAnders ligt de focus steeds meer op preventie. “We willen naar de voorkant,” legt Janssen uit. Dat betekent: niet wachten tot er al iets misgaat, maar juist vroegtijdig ingrijpen. “We willen met bedrijfsartsen en Arbo verpleegkundigen aanwezig zijn op de werkvloer om makkelijker risico’s te signaleren. Zo zie je met eigen ogen wat er speelt en kun je direct adviezen geven.” In de verffabriek was dat gelukkig niet meer nodig. Na een herhaalonderzoek bleek dat de bloedwaarden van de medewerker weer normaal waren. Een simpele maatregel – handschoenen dragen – maakte het verschil.
Zelf je medewerkers veilig houden?
Het verhaal van de verffabriek laat zien hoe belangrijk preventie en goede controles zijn. Niet alleen om verzuim te voorkomen, maar ook om een veilige werkcultuur te creëren waarin iedereen zich verantwoordelijk voelt. Wil je meer weten over hoe ArboAnders jouw organisatie hierbij kan ondersteunen? Neem dan contact op met onze verzuimspecialisten. Samen werken we aan een gezonde toekomst.
Inspiratie
Ervaren hoe wij het verschil maken?
Neem dan vandaag nog contact met ons op.