Whk-beschikking: Weet wat je betaalt en bespaar op je premies!

Whk-beschikking:

Weet wat je betaalt en bespaar op je premies!

Elk jaar, rond eind november, valt hij weer op de mat: de Beschikking Werkhervattingskas van de Belastingdienst. Een lange naam, en dan ook vaak een document dat direct in een map verdwijnt. Maar wist je dat deze brief juist de sleutel kan zijn tot flinke besparingen? Door goed te kijken of alle gegevens kloppen kun je als werkgever voorkomen dat je onnodig hoge premies betaalt.

Wat is de Whk-beschikking?

De Beschikking Werkhervattingskas, kort gezegd de Whk-beschikking, vertelt je elk jaar hoeveel premie je aan de Belastingdienst moet betalen voor het arbeidsongeschiktheids-potje van de overheid. De premie die je moet betalen wordt door de Belastingdienst berekend op basis van de ziekte- en arbeidsongeschiktheidskosten van je (ex-)werknemers. De Belastingdienst gebruikt hiervoor gegevens van twee jaar geleden. De beschikking voor 2025 is dus gebaseerd op loongegevens en ziektegegevens van 2023.

Voor wie is de Whk-beschikking extra belangrijk?

Voor grote en middelgrote bedrijven kunnen de bedragen op de Whk-beschikking flink oplopen, dus het is vooral voor deze bedrijven verstandig om de beschikking goed te controleren. Voor kleine bedrijven is de premie vaak lager en gebaseerd op een sectorpremie, maar het in de gaten houden kan geen kwaad.

Waarom is het controleren van de Whk-beschikking belangrijk, en hoe werkt dat?

Soms sluipen er foutjes in de beschikking. Vooral voor middelgrote en grote bedrijven kunnen zulke foutjes veel geld kosten. Door zorgvuldig te kijken of de gegevens juist zijn, kun je voorkomen dat je te veel betaalt. De volgende drie dingen kun je makkelijk zelf checken:

1. Sectorindeling: Klopt de sector waarin je bedrijf is ingedeeld?

2. Werkgeverscategorie: Ben je ingedeeld als klein, middelgroot of groot bedrijf en klopt dat?

3. Loonsommen: Kloppen de loongegevens die voor de berekening zijn gebruikt?

Daarnaast kun je de gegevens (laten) uitpluizen waar de Whk-beschikking op is gebaseerd. Daar wordt het alleen een stukje ingewikkelder. Dus, wat moet je dan doen?

Wat moet je doen als de Whk-beschikking niet lijkt te kloppen?

Om de Whk-beschikking echt uit te pluizen, begin je met het indienen van een pro forma bezwaar bij de Belastingdienst. Hiermee vraag je de Belastingdienst om de UWV instroomlijsten toe te sturen en om extra tijd om je definitieve bezwaar inhoudelijk te onderbouwen. Na ontvangst van de instroomlijsten begint het echte werk: het controleren van de gegevens.

Deze controle is vaak complex en tijdrovend. Je kunt dit zelf doen, maar veel werkgevers kiezen ervoor om het uit te besteden aan een extern bureau. Zij nemen de gegevens grondig door, inclusief de instroomlijsten. Zo kunnen ze controleren of (ex)werknemers wel terecht in de berekening van jouw Whk-premie zijn meegenomen. Een werknemer telt namelijk alleen maar voor jouw bedrijf mee als ze ziek werden toen ze al bij jou in dienst waren. Waren ze al ziek of zijn ze daarna ziek geworden? Dan tellen ze voor jouw Whk-kosten niet mee.

Daarnaast kan het ook gebeuren dat er mensen op jouw lijst staan die nooit bij je hebben gewerkt! Die tellen dan wel mee voor je Whk-kosten, terwijl dat niet zou moeten. En er zijn nog meer andere voorbeelden te bedenken van situaties van onterechte toerekening. Dit soort fouten maken soms een groot verschil in wat je moet betalen. Let wel op, het pro forma bezwaar moet je binnen zes weken indienen!

De Whk-beschikking klopt niet, wat nu?

Als je de Whk-beschikking goed en volledig wilt controleren, is het belangrijk om op tijd bezwaar in te dienen. Vaak zie je de fouten niet direct in de beschikking zelf, en door bezwaar in te dienen bij de Belastingdienst kun je in de onderliggende gegevens duiken. Maar let op: dit proces is complexer dan het op het eerste gezicht lijkt. Daarom kan het handig zijn om bijvoorbeeld met onze verzuimspecialisten te kijken wat je het beste kunt doen. Zij adviseren over wat er bij dit proces komt kijken, hoe je dit het beste kunt aanpakken en waar je op moet letten. Weet je na het controleren van de gegevens zeker dat er fouten in zitten, en waar dat aan ligt? Dan kun je je definitieve bezwaarschrift indienen bij de Belastingdienst.

Wat kun je doen om de Whk-premie zo laag mogelijk te houden?

Klopt alles, maar wil je er wel voor zorgen dat de Whk-premie zo laag mogelijk blijft? Dan is het beste idee om ervoor te zorgen dat je medewerkers gelukkig en gezond blijven. Ga regelmatig in gesprek over werkplezier en werkdruk, en laat je werknemers weten dat ze altijd bij je terecht kunnen als ze zich ergens zorgen over maken. Door te weten wat er speelt bij je werknemers kun je op tijd actie ondernemen en kun je verzuim of zelfs uitval voorkomen. En een fijne bonus; als werknemers zich goed voelen en fit zijn dan blijft niet alleen de Whk-premie laag, maar kunnen ook de ziektekosten dalen.

Is iemand toch langdurig ziek? Dan helpt het om tijdens de eerste twee jaar van ziekte actief te werken aan re-integratie. Hoe sneller een werknemer weer aan het werk kan, hoe minder financiële last dit oplevert voor het bedrijf. Ook na die eerste twee ziektejaren kun je door een succesvolle re-integratie de lasten verlagen. Kijk samen met je werknemer en arbodienst wat er nodig is, en zet je er actief voor in om het voor iedereen op de beste manier op te lossen.

Wil je eens kijken hoe je je werknemers langer gezond en gelukkig houdt of wil je graag advies over de Whk-beschikking? Dan kijken we graag met je mee!

Ervaren hoe wij het verschil maken?

Neem dan vandaag nog contact met ons op.